14 August 2022
 

Druk, druk, druk...

Toegevoegd: 21 januari 2006

 

Accra, 18 tot en met 20 januari 2006

We moeten veel doen in Accra. drie dagen rennen we van de ne wijk naar de andere, van de ene kant van de stad naar de andere kant. Visa aanvragen voor Mali, geld halen, ticket checken, informatie vragen bij de Ethiopische ambassade etc. etc. Omdat we zo door de stad racen, merken we op hoe rijk Accra eigenlijk wel niet is. Zo te zien is de levensstandaard hier behoorlijk hoog. De paar straatkinderen die we zien, zijn niet Ghanees. Een chauffeur vertelt dat het vluchtelingen uit Tsjaad zijn. Ook zijn er nauwelijks bedelaars en als er een bedelaar is, is hij of zij vaak gruwelijk misvormd.

Elke wijk van Accra heeft zo zijn eigen sfeer. Kokomlemle, Asylum Down en Adakraba zijn gezellige woonwijken, Airport Residential Area is de luxe wijk (waar ook de president en veel expats wonen) en Osu is de yuppenwijk van Accra. Van alle Afrikaanse hoofdsteden, die we tot nu toe gezien hebben, doet Accra verreweg het meest Westers aan.

De mensen zijn, in tegenstelling tot veel andere hoofdsteden, erg behulpzaam en vriendelijk. Zo ook de C.S. van het postkantoor. Op weg naar Accra kwamen we erachter dat we ons adressen/notitieboekje hadden laten liggen op het postkantoor van Cape Coast. Met een smekende blik, leg ik ons probleem uit en laat vooral een paar keer het woord 'familie adressen' vallen. Familie is nu eenmaal erg belangrijk in Afrika, dus de C.S. komt direct in actie. Hij belt het postkantoor in Cape Coast en komt terug met goed nieuws: ze hebben inderdaad het boekje gevonden en sturen het op naar Accra. De C.S. verwacht dat het vrijdagmiddag er wel is. Vrijdagmiddag staan we weer in de hal van het postkantoor. Met een brede lach roept de C.S. ons. Geheimzinnig haalt hij een envelop te voorschijn en, om de spanning op te voeren, scheurt hij langzaam de envelop open. Ons boekje! Ik vraag hem wat we hem verschuldigd zijn. 'Only a thank you'. Nog zo'n heerlijke kant van Afrika: Er valt altijd iets te regelen, er is altijd een oplossing te vinden voor een probleem en het komt uiteindelijk altijd weer goed.