1 October 2023
 

Oranje bovenop de evenaar

Toegevoegd 3 mei 2006

Nairobi, 29 april 2006

Amina, Loitemwa en ik zijn getooid in het oranje. Losenge, Susan, Too, Evans, Aicha, Salo, Sabina en Marnix hebben niets oranje kunnen vinden. We gaan met zijn allen Koninginnendag vieren op de Nederlandse school in Nairobi. Natuurlijk zijn we op zijn Keniaans op tijd, dus te laat voor de kinderspelletjes. Aicha wordt nog, als laatste, geschminkt als vlinder. Salo staat eerst verdwaasd om zich heen te kijken: waar ben ik nu weer in beland? Maar zodra Aicha en Salo de schommels hebben ontdekt hebben we geen kind meer aan ze.

Wij gaan lekker een broodje kroket halen en neurien mee met Andre Hazes, Doe Maar, De Dijk en Brainpower. De vrijmarkt begint een half uurtje later. We struinen langs de kraampjes, 9 in totaal, en vooral Susan, Amina, Too en Losenge zien de lol er wel van in. Salo en Aicha kijgen een complete nieuwe tweedehands garderobe en Loitemwa krijgt wat speelgoedauto's toegestopt.

Zo tegen een uur of twee loopt het Nederlandse feestje af en stappen we weer in de auto. Aicha valt in slaap op mijn schoot, terwijl we twintig minuten staan te wachten bij een rotonde, omdat meneer de president er langs wil.

De regen valt met bakken uit de hemel en we hebben medelijden met de agent die de weg vrij moet houden voor Kibaki en indrukwekkende gevolg. Als de laatste blinkende zwarte Mercedes voorbij is geraced, kunnen we weer verder. Op naar het Giraffe Centre in Lang'ata, opgezet om de bedreigde Rothschild giraffes te beschermen tegen uitsterven.

De jonge giraffes die in het centrum geboren worden, worden later uitgezet in het wild. Er is ook een educatief centrum, maar de grootste attractie blijft het voeren van de giraffes. De volwassenen, inclusief wij, lijken het leuker te vinden dan de kinderen. Hoe dan ook, het is een geweldige afsluiter van Kenia en een superleuke dag om samen met vrienden door te brengen.