24 March 2023
 

Vervolg op de Ashanti cultuurdag

Toegevoegd: 3 januari 2006

 

Kumasi, 2 januari 2006

Nieuwjaarsdag hebben we geheel in stijl hangend en verveeld doorgebracht, althans de ochtend. In de middag hebben we ons verplaatst naar de bar African Child. Vanaf hun balkon hebben we een prachtig uitzicht op de Kejetia markt en de heuvelachtige straten van Kumasi. Kumasi is een echt mooie stad, die ons soms sterk doet denken aan Aziatische steden zoals Melakka in Maleisie. Door de hele stad zijn nog oude koloniale huizen te vinden, in de meest felle kleurtjes geschilderd, met houten balkons. Ook het Presbyterian Guesthouse is in die stijl gebouwd. De sfeer is er erg relaxed en we worden heerlijk met rust gelaten. De jazzy muziek in de bar, geeft ons het gevoel aan het loungen te zijn.

De dag erop rapen we de moed bij elkaar om het paleis van de koning te gaan bezoeken. Het ligt op de top van een heuvel, dus we moeten een eindje klimmen. Een heel grappige gids leidt ons door de vertrekken van het paleis, die natuurlijk niet meer worden gebruikt. Ik vraag hem of het waar is dat iedereen in principe een Ashanti chief kan worden en of er Ashanti chiefs in het buitenland wonen. Hij beweert stellig dat er momenteel geen Ashanti chiefs buiten Ghana wonen. En die man in de Bijlmer, die zegt een Ashantichief te zijn, dan? Het museum geeft een goede indruk van hoe de Ashanti koningen vanaf de jaren '60 leven. De eerste tv, werd als snel als cadeau aan de toenmalige Ashanti koning gegeven.

Tevreden dat we onze Ashanti cultuurdag toch nog hebben afgemaakt, rusten we wat uit in het guesthouse. We kunnen nu met een gerust geweten Kumasi verlaten.