21 May 2024
 

Toilettrauma's

Als we aan de plasgeitenbrijer hadden gevraagd of we naar het toilet mochten, had hij geantwoord: 'Ja, maar niet naar deze'.

Ik hou het nog wel even op...

1.

Ronghpu monastery, Ronghpu · Tibet
In het toilet van dit guest house, zo'n 8 km van Mt Everest base camp, waren de gaten in de vloer nauwelijks meer te vinden. Er staken kleine mount Everestjes uit.

2.

Guest house in Mota · Ethiopië
Dit was het goedkoopste guesthouse van onze reis. Als je naar de WC ging begreep je waarom (donker, stank, veel beweging van ...,afijn, you get the picture) 

3.

Mount Everest base camp · Tibet
Solide toiletgebouw naar Chinees voorbeeld: één goot over de breedte van het gebouw met schotten van een metertje hoog. Privacy? 
We hebben trouwens een sterk vermoeden dat deze WC eveneens gebruikt wordt als slachthuis: Marnix vond tijdens een van zijn bezoeken een geitepootje...

 

Toilet bij de brug over de blauwe Nijl, op weg van Addis Abeba naar Mota · Ethiopië
Met takken en restjes hout hadden deze restaurant eigenaren een heus toilet gebouwd. Naar de WC gaan was moeilijk: al je aandacht was nodig om het gebouwtje overeind te houden. En in de put kijken was ook niet zo verstandig, de massa onder je bewoog van de ..., afijn, you get the picture.

5.

Busstation, Dankomo · Ghana
Marnix had de eer om dit toilet te bezoeken. Een groot gebouw met gaten in de vloer. Vreemd genoeg was er niets te vinden wat eerdere bezoekers hadden achtergelaten. Totdat ik nog eens wat beter keek: in het gat was het een grote krioelende massa..., afijn, you get the picture.

6.

Toilet onderweg naar Lijang · China
Dit toilet was een houten schuurtje van zo'n 3 bij 3 meter, gebouwd boven een gat van eveneens 3 bij 3 meter. Daar overheen waren wat planken gelegd. Kies maar uit. Het werd wel tijd om de put te legen: de drek stond tot zo'n 15 cm onder de rand. Best lastig als de planken wat doorbuigen. 

 

Snowlands hotel, Lhasa · Tibet
Dit hotel had gewoon vieze WC's die niet goed werden schoongemaakt. De matrassen en de vriendelijke medewerkers maakten dat we bleven.

8.

Toilet onderweg naar Beijing · China
Rian was de gelukkige dit keer. Een toilet zoals zovele in China: Een lange goot en alles open dus tijdens je boodschap kun je gezellig een praatje maken met je buurvrouw. Stereoplassen dus.

9.

De trein van Ulaan Baatar naar Beijing
Bij de Chinese grens moesten we meer dan twee uur wachten. Maar omdat de trein stil stond weigerden de stewardessen (een groot woord) de WC open te doen. Zelfs smeekbedes hielpen niet en brachten enkel sarcastische lachjes op hun gezichten. Gelukkig hadden we nog een lege waterfles...

10.

Good Feeling resort, Koh Wai · Thailand
Het toilet in deze bungalow was echt schoon. Alleen die bezoekjes van ondergoed stelende ratten en Piet de python waren wat minder fijn.