10 August 2020
 

Een paleis en heel veel tempels

Toegevoegd: 19 oktober 2006

Kathmandu, Patan, 9 oktober 2006

Het Durbar Square in Kathmandu hebben we vereerd met een kort bezoekje. We waren nog niet helemaal in de stemming. Het Durbar Square in Patan, een stad die aan Kathmandu vast is gegroeid, is nu aan de beurt. Samen met Sven gaan we met een taxi eerst langs de ambassade van Myanmar en lopen dan naar het plein toe. Elk Durbar Square in Nepal behoorde tot de Koninklijke familie, die een paleis liet bouwen op het plein. En tempels, heel veel tempels. De tempels mogen we als niet hindoes niet in, maar een aantal andere gebouwen wel.

Ik vind de Durbar Squares maar vreemd. Inderdaad het zijn prachtige pleinen, met geweldige gebouwen, maar na een half uur heb je het wel gezien. De LP schrijft erover alsof je uren over het plein kan dwalen. Misschien missen we iets, maar ik kan me niet voorstellen dat je langer dan 30 minuten bezig bent. Het is misschien het probleem met alle mooie gebouwen in de wereld. Je kunt er een tijdje naar kijken en dat is het dan wel.

We zijn dus zo snel klaar, dat we besluiten een heleboel andere tempels te bezoeken en, wat veel leuker is, lekker door de straten van Patan te dwalen. Een tempel valt op omdat hij zo afwijkt: de Gouden Tempel. Het is een Boeddhistische (ik doe het er echt niet om) tempel, met vreemde beelden van mythologische beesten op het pleintje voor het beeld van Boeddha. Wanneer we over onze verbazing over deze vreemde beelden heen zijn, en we het Boeddha beeld bekijken, zien we als eerste de enorme rat op de arm van Boeddha, die op zijn gemak de offers op zit te peuzelen.