24 July 2024
 

Honden in de apentempel

Toegevoegd: 19 oktober 2006

Kathmandu, 7 oktober 2006

Na dagen rondhangen, besluiten we toch maar eens wat te gaan doen. Onze keuze valt op Swayambhunath, oftewel de apentempel, net buiten Kathmandu. We hebben nog geen energie om de paar kilometer te gaan lopen en pakken een taxi. We worden onderaan de heuvel afgezet. Vanaf de top zijn meterslange slierten gebedsvlaggetjes gespannen. Als we de trappen oplopen, komen we in een tempeldorp terecht. Overal zijn kleine altaartjes, zowel Hindoeistisch als Boeddhistisch. We lopen met de klok mee langs de straten en dan doemt plotseling de enorme stupa voor ons op. Het hele plein wordt in beslag genomen door de witte stulp met gouden dak, waaronder de Boeddha-ogen je aan lijken te staren.

Voordat we de kora lopen om de stupa, bezoeken we eerst het Boeddhistische klooster. Op het moment dat we onze schoenen uit doen, horen we hoe monniken op hoorns en drums muziek maken, het eentonige gezang van mantra's en boeddhistische teksten komt er nauwelijks bovenuit. We haasten ons naar het vertrek toe en kruipen in een hoekje tegen de muur aan. Het magische geluid van de hoorns, drums en gezang van de monniken laat de vloer trillen. We blijven drie kwartier luisteren, stilletjes en eerbiedig. Net zo plotseling als ze begonnen zijn, houden de monniken er weer mee op.

Wij staan ook op en gaan de kora lopen. Dan pas zien we hoe druk het is met voornamelijk Hindoes. Het is toch echt een Boeddhistische tempel, maar gezien het aantal kleine tempeltjes voor Hindoegoden, is in Swayambhunath een zeldzame mix en tolerantie te zien van twee religies. Enorme tenten herbergen de honderden Hindoes die gezellig hun lunch verorberen. Anderen offeren hier en daar bloemen, smeren tika's op de beelden van Hindoegoden en steken kaarsjes aan. Schurftige honden lopen de plekken af op zoek naar eetbare offers, die soms in de vorm van koekjes, rijst, snoep en fruit komen. De apen houden zich een beetje op afstand. Het is kennelijk drukker dan normaal. Soms kunnen ze de verleiding echter niet weerstaan wanneer hun lievelingskostje geofferd wordt: pakjes vruchtensap.