4 December 2023
 

Dwalen door het Ganden Somtseling Klooster

Toegevoegd 22 juni 2008

Gyalthang, 5 juni 2008

Met een lokale bus zijn we er binnen een half uur: het Ganden Somtseling Klooster. Door de Chinese overheid gepromoot als een bezienswaardigheid. Ondanks de tourgroepen, heeft het klooster zijn magie behouden. Het ligt net buiten Gyalthang, omringd door begroeide bergen, waarachter de kale pieken van de echte hoge bergen te zien zijn. Het is maar relatief, want Gyalthang zelf ligt al op 3200 meter hoogte.

Over een strak geplaveide weg, lopen we de kora (heilige route) rond de tempel. Ook het plein voor de ingang van het tempelcomplex is betegeld. Voor de Chinese toerist is het weer mogelijk om zich te laten fotograferen met een yak, mastiff of met schattige Tibetaanse kinderen. We lopen er maar vlug langs. Het eerste stuk van de weg steigt en dat valt niet mee op deze hoogte. De doorgewinterde Tibetaanse pelgrims hebben het ook niet makkelijk. Voor ons lopen 5 vrouwen, die halverwege even pauze nemen. Wanneer we ze willen passeren, gebaren ze ons bij hen te komen zitten. Ik puf even uit en drink wat water. De brutaalste van de 5 vraagt wat we doen en ik hijg: ‘Kora’. Dat begrijpen ze en ze lachen goedkeurend. Ze vraagt hoe vaak we al rond zijn geweest, tenminste dat haal ik uit haar gebaren. ‘Chig’ (1 keer) is mijn antwoord. Dat valt minder goed. We moeten zeker 3 keer de kora lopen. Ik schiet in de lach en doe voor hoe we eruit zien na 3 keer de kora lopen rond de tempel. De vrouwen schateren en geven hun toestemming om de kora maar 1 keer te lopen, althans zo vat ik hun glimlachen en kneepjes in mijn arm maar op.

Het klooster bestaat uit zeker 10 verschillende tempels. Koninklijk verheven boven de rest, staat de hoofdtempel, de gebedshal. Om de tempels heen liggen de verblijven van de monniken: eenvoudige wit geschilderde huisjes met plat dak.

Ruim 2 uur dwalen we door de nauwe stegen, lopen trappen op en af, drinken thee met monniken en lopen zachtjes door de verschillende tempels. De geur van wierook en de yakboterlampjes domineren het complex.

Later horen we dat deze sekte van het Tibetaans Boeddhisme een gevaarlijke vorm van Boeddhisme aanhangt. Het lijkt in tegenstrijd te zijn met de 3 portretten van de Dalai Lama, die we openlijk in de tempels hebben zien hangen. Volgens de kenner hangen die er als ‘cover up’ voor hun echte bezigheden; de Dalai Lama heeft echter deze vorm van Boeddhisme afgekeurd.