21 May 2024
 

Op bezoek bij de panda's

Toegevoegd: 31 augustus 2006

Chengdu, 23 tot en met 26 augustus 2006

Chengdu is opnieuw een teleurstelling. Dit keer hadden we hardsleepertickets en komen we iets minder gebroken aan. We hebben een plek gereserveerd bij het Mix hostel, het goedkoopste die we konden vinden. Zo goedkoop dat we eindelijk weer eens een kamer voor onszelf kunnen huren.

De reden om naar Chengdu te gaan zijn de panda's in het Breeding reasearch base. Elk hostel in de stad organiseert een trip naar de panda's voor 70 yuan. We boeken de trip voor de volgende dag. En, o, wat is het opnieuw een tegenvaller. De eerste 15 minuten zijn leuk, alhoewel het gewoon een dierentuin is met slechts twee soorten dieren: de rode en de grote panda. We zijn nog vrijwel alleen en kunnen uitgebreid een grote panda bestuderen die net te eten heeft gekregen. Helaas stormen daarna de toergroepen het centrum binnen. De borden: 'Sssht, I am sleeping', 'Don't speak loud' en 'Be quiet, I don't like noise' worden genegeerd door de horden Chinese toeristen. Ook onze chauffeur schijnt ze niet te begrijpen. Zijn telefoon gaat om de minuut en in plaats van een normaal gesprek voeren, brult hij zijn antwoorden alsof iemand in het centrum van Chengdu, 10 kilometer verderop, hem moet horen. We ergeren ons kapot.

De pandakraamkamer hebben we eventjes voor ons alleen en hebben genoeg tijd om vertederd te raken door een piepkleine panda van een paar weken oud in een couveuse. Maar dan komt er alweer een toergroep aan. Het is tijd om weg te gaan. We worden hier absoluut niet blij van. En als ze de panda's nou nog in het wild zouden uitzetten....

Chengdu is voor de rest weer een grote moderne stad, waar vooral veel shoppingmalls staan. Dit is niet het China waar we op hoopten. In India hadden we precies hetzelfde. De eerste weken kregen we geen klik met het land, voldeed India helemaal niet aan onze verwachtingen, aan ons beeld. Misschien dat Lijang, onze volgende stop, ook een 'Udaipur-moment' geeft. Laten we het hopen.

Met Marijn, Daniel (uit Duitsland) en Sven (uit Duitsland), die op dezelfde dag naar Chengdu zijn gegaan en in hetzelfde hostel logeren, brengen we veel tijd door. Op de laatste avond is Marijn jarig en vieren we een klein feestje in een Thais restaurant. Jammer dat Marijn een andere kant op gaat dan Daniel, Sven en wij. Ondanks dat Chengdu niet leuk was, hebben we met name door hun toch een goede tijd gehad.