1 October 2023
 

Zwarte neushoorn als toetje

Toegevoegd 23 april 2006

Nairobi National Park, 16 april 2006

Om 10.00 staan Onyema en haar vriendin Florence voor de deur. Het park in de achtertuin van Nairobi staat op het programma. Losenge stapt op het laatste moment ook in en besluit toch maar niet te gaan werken. Salo kijkt altijd een beetje verdrietig als we weggaan en in een opwelling trek ik hem zijn schoenen aan en neem hem op schoot. We zijn er klaar voor.

Verlegen kijkt Salo om zich heen. Hij heeft geen flauw idee wat we gaan doen, ook niet als we voor de ingang van het Nairobi National Park staan. Helaas is mijn kennis van de Samburutaal niet groot genoeg om hem uit te kunnen leggen dat we op safari gaan. De vertwijfeling is van zijn gezicht af te lezen:┤Wat zijn we in hemelsnaam aan het doen?'. Dan zien we in de verte de eerste hartebeesten, zebra's en impala's en een brede lach breekt op Salo's gezicht door. Zijn ogen schitteren: het kwartje is gevallen.

Twee verliefde struisvogelsteletjes struikelen bijna over de auto heen als ze al pronkend met hun veren indruk op elkaar proberen te maken. Een oud maanetjes giraffe laat ons tot 5 meter afstand dichtbij komen. Als ik uit het raampje kijk, zie ik alleen vier poten met knokige knieen. We geven hem direct een bijnaam: 'Grandpa'.

Aan het einde van de dag krijgen we een zwarte neushoorn als toetje. Terwijl rechts van ons de wolkenkrabbers van Nairobi al duidelijk te zien zijn, is links in de vallei beneden ons en neushoorn zijn territorium aan het besproeien(*). Hoe bizar!

 

(*) Helaas te ver weg om hem goed vast te kunnen leggen.