21 May 2024
 

Mafiapraktijken in hotel

Toegevoegd: 24 maart 2006

Shire, 12 maart 2006

Sinds lange tijd zijn we heel blij met een EthiopiŽr. Een jongen heeft, tegen een vergoeding natuurlijk, kaartjes voor ons geregeld in de bus naar Shire. Die bus komt uit Gonder en zit altijd vol als hij in Debark aankomt. Om Debark uit te komen is dus een probleem. En terug naar Gonder gaan; daar hebben we niet zoveel trek in. De jongen biedt aan om voor ons naar Gonder te gaan en 4 plaatsen in de bus voor ons bezet te houden. Het werkt!

De route vanaf Debark naar Shire gaat gedeeltelijk door de Simien Mountains. Via scherpe haarspeldbochten baant de weg zich door de bergen heen. We vangen een glimp op van wat we gemist hebben en daar worden we niet blij van. De Simien Mountains zijn in een woord spectaculair!

In Shire checken we in bij het Andet Hotel. We nemen een kamertje met douche voor 35 birr en wassen vlug het vuil van onze handen en gezicht. Eerst maar even wat drinken. Als we de rekening krijgen is het weer zover. Voor elk drankje betalen we 2 birr meer dan normaal. We zuchten eens diep en gaan het gevecht weer aan. Niets lijkt hier in EthiopiŽ vanzelf te gaan. Steeds weer moet je op je strepen gaan staan om te voorkomen dat je zakken worden leeggeklopt. Goed, na het akkefietje willen we ons eerst even opfrissen en dan op zoek naar een leuk restaurantje. Overal om ons heen horen we mensen douchen, maar in onze kamers is er opeens geen water meer. We halen een medewerker erbij, die beneden wat aan een kraan gaat morrelen. Het resultaat is dat er een paar druppels uit de douche komen. Dan gaat hij emmers vullen, maar Marnix roept direct dat we een douche willen, simpelweg omdat we betalen voor een kamer met douche. We zijn het zo beu. We weten dat er geen probleem is met water. De hotelgasten naast ons kunnen allemaal wel douchen. Hier is iets vreemds aan de hand. Dan biedt de medewerker ons andere kamers aan. Hij fluistert bijna onverstaanbaar ‘Die zijn wel duurder’. Aha, dat is het dus. De faranji’s worden gedwongen om een duurdere kamer te nemen door het water in hun kamers af te sluiten! Pas als we helemaal uit ons dak gaan, wordt de kraan beneden opengedraaid en kunnen we douchen. De mentaliteit van deze mensen begint ons aardig de keel uit te hangen. Het is om moedeloos van te worden.