14 April 2024
 

De Gompa van Tabo

Toegevoegd: 13 juli 2006

Kaza, 3 juli 2006

Er zijn zoveel interessante gompa's in de buurt van Kaza te bezoekn, dat we gedwongen worden een keus te maken. We kiezen voor de gompa in Tabo, met de bus te bereiken in twee uur.

De gompa van Tabo is een van de oudste gompa's ter wereld en staat dan ook op de World Heritage List. Rinchen Zangpo, een Tibetaan die mensen over het Boedhisme vertelde, heeft de gompa in 996 na Christus gebouwd.

Via een smal pad, in het vriendelijke, maar niet al te spectaculaire dorp, de gebedsmolens draaiend, lopen we ernaar toe. 'Djenne!' is het eerste wat in ons opkomt als we het complex binnenlopen. Alle tempels en gebouwen zijn van moddersteen en het heeft de Sahelachtige uitstraling van Mali, Burkina Faso en Niger. De monnik die ons een rondleiding geeft, kan maar gebrekkig Engels. Gelukkig willen de drie sympathieke toeristen uit Bombay alles voor ons vertalen.

De fresco's, de modderstenen beelden van alle functies en 'gezichten' van Boedha, de beschilderde houten stutpalen en plafonds; we vergapen ons aan alles. De Culturele Revolutie heeft dit soort gompa's in Tibet vernield, maar heeft deze 'must see' gompa in Tabo niet kunnen beschadigen.

Tussen de Boedhistische beelden zie ik opeens een klein beeldje van Ganesha staan. 'Maar' vraag ik voorzichtig 'Ganesha heeft toch niets met het Boedhisme te maken?'. De monnik schiet in de lach om de verwarring die van mijn gezicht valt af te lezen. 'Nee, maar de artiesten die deze schilderijen hebben gemaakt komen uit Kashmir en we wilden hen tevreden houden!'.

Kan het nog toleranter dan dit? Wij denken van niet...