9 December 2024
 

Sari's en grottempels

Toegevoegd: 16 mei 2006

Aurangabad, 13 tot en met 17 mei 2006

We gaan langzaam op weg naar het noorden, met als plan om via Gujarat, Rajasthan en Delhi naar Ladakh te reizen. In Pune stappen we om 7.30 uur in de bus naar Aurangabad. Het is nog heerlijk koel buiten, maar de hitte dringt na een paar uur ook de bus binnen. Vanaf 11.00 uur voelt de wind die door de open raampjes naar binnen waait aan als een fohn op zijn hoogste stand. Als we om 13.30 uur in Aurangabad aankomen en uitstappen, voelen we direct hoe onze huid trekt door de hete wind. De rikshaw chauffeurs komen als aasgieren op ons af. We hijsen onze rugzakken op en lopen 100 meter verder, waar een rikshaw chauffeur wel bereid is om zijn meter te gebruiken. Bij het Tourist's Home stappen we uit en nemen de lekker ruime en schone kamer. Het is in ieder geval iets koeler dan buiten.

Aurangabad is een kleine stad met een oud centrum rond de moskee. De straatjes zijn smal en vormen samen echt een doolhof. Het is een explosie van kleuren en geuren die op ons afkomen. De 'huishoudelijke' en 'tempel' straten zijn onze favoriet. Met hun keukenkastjes, enorme pollepels, felgekleurde poeders, bloemenslingers en religieuze posters, zijn ze een genot om door te lopen. We dwalen langs winkeltjes waar ze alleen maar armbanden verkopen en in de hoofdstraten vinden we de sariwinkels. Aurangabad staat bekend om zijn zijden en katoenen sari's. Terwijl ik ergens anders een jurkje op maat laat maken, stappen we in de tussentijd een sariwinkel binnen. We laten onze slippers voor de deur staan. Op de vloer van de winkels liggen alleen maar matrassen. De verkoper laat me alle katoenen sari's zien. Ze zijn stuk voor stuk prachtig en ik ben al bang geen keuze te kunnen maken. Dan trekt hij een aubergine kleurige sari uit de kast met feloranje en gouden rand en ik ben direct verkocht. Voor nog geen 7 euro ben ik de trotse eigenaar van een sari! De verkoper heeft er wel lol in en laat me de zijden sari's zien, die helemaal geweldig zijn, maar iets boven ons budget helaas en de sari's van een mix van zijde en katoen. Ik zou er zo wel tien kunnen kopen.

De echte reden voor ons bezoek aan Aurangabad zijn de Elloracaves. Door een lokale bus worden we voor de ingang afgezet. In de grotten zijn 34 tempels uitgehouwen. De eerste twaalf zijn Boedhistische tempels en vrij sober. In elk van die grotten zit een grote Boedha met zijn voeten op de grond de kant op te kijken naar waar de zon opkomt. Vooral grot 10 is prachtig en sereen. Het plafond is bewerkt als een gewelf zoals je die in oude kerken ziet. De Hindoeistische tempels kunnen ons niet echt bekoren, op de tempel in grot 16 na. Elke centimeter van deze tempel is bewerkt en zo rijk gedecoreerd dat het moeilijk is te geloven dat de tempel in 760 na Christus is uitgehouwen. Ook de Jainistische tempel in grot 34 is ontzettend indrukwekkend. Het is een waar doolhof van met elkaar verbonden ruimtes en verdiepingen. Elke tempelgrot dateert tussen de 600 en 1000 jaar na Christus en het verbaasd ons niet dat de Elloracaves een World Heritage Site is.