14 April 2024
 

Indiareizigers

Toegevoegd: 16 mei 2006

Pune, 11 en 12 mei 2006

Ontmoet de echte India-reiziger: hij heeft een baard, dreads, draagt een wikkelbroek of vormeloze katoenen/linnen broek en katoenen blouse en loopt op leren India slippers of beter nog op blote voeten. Zij draagt een enkellange rok, loopt op leren teenslippers, heeft een Indiase blouse aan, draagt in ieder geval een enkelbandje, heeft lang, ongekamd haar en bij voorkeur een stip op haar voorhoofd. Oftwel, de klontkoppen zoals wij ze graag noemen. In Pune barst het ervan. Alleen lopen ze hier in vormeloze rode jurken rond, mannen zowel als vrouwen.

Waarom wij naar Pune zijn gegaan is omdat we vanuit daar naar Aurangabad kunnen komen. De omschrijving in de LP dat Pune het centrum is van de moderne Indiase kleding industrie, brengt mij ertoe twee dagen te blijven.

Maar de echte attractie is de ashram (soort klooster) van Osho (Baghwan), ook wel de Armani onder de ashrams genoemd. Dat verklaart de hoge concentratie witjes in rode jurken. Wij zijn ergens wel nieuwsgierig en lopen langs de ashram. Het ziet er ongelooflijk luxe uit. We staan te dralen voor de ingang. Het liefst houd ik zoveel mogelijk afstand van deze weirdo's, aan de andere kant ben ik ook nieuwsgierig wat ze ertoe brengt om in deze ashram te gaan wonen en wat er binnen allemaal gebeurd. Het infobord neemt de beslissing voor ons. Alleen om 10.00 en 14.00 uur is er een rondleiding mogelijk, in totale stilte, waarbij het verboden is te roken, drinken of drugs te gebruiken. Het is ondertussen 15.00 uur, we zijn dus te laat. Ietwat opgelucht steek ik demonstratief een sigaret op. Geef ons toch maar de gewone klontkoppen (ik moet eerlijk toegeven, de rok heb ik aangeschaft, het enkelbandje heb ik ook al en de leren teenslippers heb ik uit Nederland meegenomen, het enige dat nog ontbreekt is de stip op mijn voorhoofd en de ongekamde haren). Of nog beter, een stel luidruchtige, enthousiaste levensverzekeringsverkopers uit Bombay!