5 December 2023
 

High en Holy

Toegevoegd: 17 juni 2006

Pushkar, 6 tot en met 9 juni 2006

Vermoeid rollen we de bus uit. De hele nacht zijn we onderweg geweest en we hebben geen oog dicht gedaan. Pushkar is gelukkig niet zo groot en om 6.30 uur in de ochtend nog lekker rustig. Door de Sadar Bazaar Road lopen we naar het Bharatpur Palace hotel, dat aan het heilige meer staat en uitkijkt op de ghats. We nemen een kamer met nisjes in de muur en een eigen balkon in Indiase stijl. Vanaf het balkonnetje kunnen we door de smalle raampjes het straatleven in de Sadar Bazaar Road bekijken. Het is de mooiste en meest sfeervolle kamer die we tot nu toe ooit bewoond hebben.

Ondanks het laagseizoen, barst het voor ons gevoel van de toeristen. Of zou het komen doordat we in maanden niet zoveel blanken bij elkaar hebben gezien?

Pushkar is een pelgrimsoord en een toeristentrekpleister tegelijk, dat rare beelden oplevert. Aan de ene kant heb je de ghats, waarin gebaad en gezwommen wordt en waar mensen uit de dorpen rondom Pushkar flessen vullen met het heilige water. We zouden niet graag willen ruilen met de badende mensen; het water heeft een verdacht gifgroen kleurtje. Zeer traditionele vrouwen en boeren met tulbanden bepalen net zo goed het straatbeeld als de backpackers die er rondlopen. Ontelbare Sadhu's lopen rond, waarvan zeker de helft puur uit commerciele overwegingen priester is geworden. We weigeren dan ook elk bloemetje dat ons aangeboden wordt, omdat we anders gedwongen worden een soort ritueel uit te voeren waarvoor we veel geld moeten betalen aan het eind. Budgethotels zijn er net zoveel als tempels en de sadar Bazaar Road is een grote souvenierwinkel.  De grootste tegenstelling is dat we op de trappen van een ghat, door een man die met een Sadhu aan het praten is, drugs krijgen aangeboden. 'High' en 'Holy' gaat hier blijkbaar probleemloos samen.

Het neemt niet weg dat Pushkar een unieke plek is. 's Ochtends worden we gewekt door zangers en drummers die naar de ghats komen om de goden te eren. Vanaf het dakterras kunnen we zien hoe de Indiers bloemenoffers brengen en een bad nemen in het heilige water. De sfeer is bevreemdend, maar niet op een negatieve manier. Soms voelen we ons een beetje teveel, maar als we dan weer de Sadar Bazaar Road inlopen weten we dat Pushkar net zo goed ingericht is op het backpackers- als op het pelgrimstoerisme en dat wij hier net zo welkom zijn.